Wielkimi krokami zbliża się wiosna, czas powoli myśleć o uprawie warzyw. Własny ogródek może być miłą odskocznią od codziennych spraw, a do tego sprawia, że warzywa mamy na wyciągnięcie ręki. Zdrowe i własnoręcznie uprawiane mają szczególne walory smakowe.
Od czego zacząć?
Prace nad uprawą warzyw w przydomowym ogródku warto rozpocząć od zaplanowania idealnego miejsca i zaopatrzenia się w niezbędne narzędzia i nasiona.
Narzędzia i akcesoria przydatne w pracy w ogrodzie:
– rękawiczki
– pazurki
– motyka
– grabie
– etykiety do oznaczania uprawy
Jak zaplanować uprawę?
Po wytyczeniu miejsca i zakupie niezbędnych narzędzi czas na przygotowanie ziemi pod uprawę: oczyszczenie jej, spulchnienie i nawiezienie. Nawóz jest szczególnie ważny w sytuacji gdy ziemia nie odpowiednio żyzna. Bez nawiezienia takiej ziemi uprawa warzyw może nie przynieść założonych plonów. Ostatnim etapem przygotowawczym jest zaplanowanie i przygotowanie grządek. Warto na tym etapie wiedzieć jakie warzywa chcemy posadzić i poczytać o tym, które mogą rosnąć obok siebie (niektóre warzywa nie lubią bliskiego kontaktu z innymi gatunkami dlatego istotne jest rozplanowanie miejsca uprawy danych gatunków warzyw). I tak np. obok pietruszki dobrze będą czuć się pomidory i szparagi, natomiast rzodkiewka nie powinna być sadzona w bliskim odstępie od pomidorów i kapusty. Na każdym opakowaniu nasion jest wzmianka o wysiewie i odległości jaką należy zachować. Przestrzeganie tych zasad i zapoznanie się z kalendarzem wysiewu pozwoli na cieszenie się plonami własnych rąk.